LA MALETA DE L'OSSA (Cicle Infantil i Inicial)

L’educació dels nens i les nenes constitueix un pilar essencial per a la sensibilització i la formació per a la sostenibilitat i el medi ambient. Aquest maleta desenvolupa, en gran mesura, els continguts de les matèries de medi natural i social de l’educació primària a través d’una mirada ambiental al Pirineu i tots els seus habitants. L’os bru dels Pirineus acompanya els nens i les nenes a comprendre la seva relació amb el medi preparant-los per desenvolupar l’esperit crític i la sensibilitat en relació amb la natura i, a la vegada, que siguin ells i elles els educadors dels seus pares i mares.

fa 10 mesos

Objectius

La Maleta de l'ossa té diferents objectius; el primordial és l'educació a escoles per a fomentar que els nens i nenes desenvolupin l'esperit crític i la sensibilitat vers la natura i siguin els educadors dels pares.

Plantejament

La proposta que oferim per a Educació Infantil i per a Cicle Inicial de primària és una maleta constituïda per un recull de materials naturals i d'altres eines que permeten conèixer la flora i la fauna del bosc pirinenc mitjançant l'experimentació i el joc. Els materials aniran acompanyats de propostes guiades i alhora obertes, ja que creiem que cal treballar a partir de les vivències dels nens i nenes i amb les preguntes que els vagin sorgint, teixir el coneixement que es vulgui aportar a partir de cada material. Aquesta proposta, arrelada a les valls pirinenques, s’estructura en quatre grans àmbits destinats a l’ensenyament-aprenentatge d’una selecció de conceptes, procediments i valors per fomentar la transició cap a una societat més coneixedora de la riquesa del patrimoni natural i social del Pirineu. Alhora, s'emmarca en les diferents àrees de coneixement de l'Educació Infantil i per a Cicle Inicial de primària:

1. Descoberta de l’entorn

2. Comunicació i llenguatges

3. Descoberta d’un mateix i dels altres

Àmbits

 • Cultura i patrimoni
 • Espai compartit
 • L'habitat pirinenc
 • L'ós bru

Documents

Activitats

 • 1. Pas a pas

  1. Pas a pas

  L’ós bru és ben present als nostres Pirineus i per tant, hi ha un equip de persones que segueixen les seves traces i estan ben atents als seus moviments, utilitzant principalment el sentit de la vista. Amb aquesta activitat els alumnes descobriran les petjades i traces de l’ós, d’altres animals i d’ells mateixos, i percebran les diferencies de mides dels diferents animals, tal i com ho fan els observadors de fauna.

  Àmbits
  • L'ós bru
  Documents
 • 2. Parem l'orella

  2. Parem l'orella

  El nostre dia a dia és ple de sons, però quins són els més característics del país de l’ós? Aquesta activitat ens permetrà descobrir a la classe el sentit de l’oïda, fent un viatge sonor per un entorn natural Pirinenc descobrint que hi han molts sons que tenen una semblança amb els que coneixem, però d’altres que són totalment sorprenents.

  Àmbits
  • L'habitat pirinenc
 • 3. A palpentes

  3. A palpentes

  El país de l’ós bru és l’excusa perfecte per descobrir alguns elements mitjançant el tacte. Palpem elements coneguts, sorprenents, nous, freds, rugosos, tous, llisos... per tal de descobrir la gran diversitat que ens amaga la natura, utilitzant bàsicament el sentit del tacte i la capacitat de deducció dels infants.

  Àmbits
  • L'habitat pirinenc
 • 4. Quina olor

  4. Quina olor

  El nostre dia a dia és ple d’olors tot i que sovint no hi posem atenció. Una olor ens pot portar a un record d’un indret o d’un menjar, una olor pot ser agradable o desagradable, bona olor o pudor. Quines són les olors que podem trobar en el territori de l’ós? Aquesta activitat ens permetrà descobrir les olors d’un territori pirinenc, descobrint que n’hi ha moltes que ens seran molt familiars i d’altres que potser no les hem olorat mai.

  Àmbits
  • Espai compartit
  • L'habitat pirinenc
  Documents
 • 5. Qui menja sopes se les pensa totes.

  5. Qui menja sopes se les pensa totes.

  Pels éssers vius l’alimentació és bàsica per poder viure però no tots ens alimentem del mateix. Aquesta activitat descobreix l’alimentació de l’ós bru i la compara amb la nostra. A diferència de nosaltres, els animals basen la seva alimentació a l’estacionalitat, disposant d’aliments diferents segons l’època de l’any. A partir d’un excrement arribarem a esbrinar què ha menjat un ós.

  Àmbits
  • L'habitat pirinenc
  • L'ós bru
 • 6. El contraconte de la Rínxols d'Or

  6. El contraconte de la Rínxols d'Or

  El conte de la Rinxols d’Or ha estat explicat moltes vegades, i després de fugir corrents espantada, la història s’acaba sense més ni més. En aquest cas, es fa la proposta d’un final més llarg, per reflexionar sobre l’actitud dels tres óssos i de la mateixa Rínxols d’Or, i de la nostra pròpia actitud vers l’ós bru dels Pirineus.

  Àmbits
  • Cultura i patrimoni
  • Espai compartit